Výživa dětí

Jakých chyb se rodiče při přípravě svačin dopouštějí nejčastěji? Jak přimět dítě, aby jedlo zdravěji a kvalitněji? Jaké potraviny by se v jídelníčku u jednotlivých věkových kategorií neměly vůbec objevovat?

Jakých chyb se rodiče při přípravě svačin dopouštějí nejčastěji?

Nejčastější chybou je nedostatek ovoce a zeleniny. Především ovoce má veliký význam. Obsahuje cukry, které jsou velmi důležité pro mozek a tím i pro myšlení a soustředění. Často také děti dostávají nějaké pochutiny. Ty jsou ale vyráběny v převážné většině z bílého cukru. Bílý cukr má vysoký glykemický index. To znamená, že příliv energie je velmi rychlý a než vyšší koncentraci způsobuje hyperaktivitu a za krátkou dobu zase rychlý útlum. Totéž platí i u slazených nápojů.
Často také dostávají děti místo svačiny peníze. Tady nemáme šanci uhlídat, co si za ně koupí. Všichni jsme byli děti, tak je nám asi jasné, že jen ovoce a třeba pečivo to většinou nebude.
V neposlední řadě bych ještě uvedla margaríny. Ztužené rostlinné tuky jsou pro tělo hůře stravitelné a tělo pak musí vynaložit velké množství energie na jejich odbourání a už mu nezbývá dostatek na udržení mozku ve správné koncentraci. Pokud z nějakého důvodu nechtějí rodiče používat živočišné tuky, tak jsou výborné alternativy ve formě oříškových másel nebo třeba sezamové pasty tahini.

Jak přimět dítě, aby jedlo zdravěji a kvalitněji?

Rozhodně příkladem. Pokud uvidí u rodičů, že jí zdravě a budou k tomu odmala vedeny, tak jim to přijde naprosto normální. Nemůžeme ale očekávat, že sami budeme jíst nezdravě a děti nás nebudou napodobovat. Taky si myslím, že není dobrým řešením nutit za každou cenu. Málokdo jí všechno. Pomáhají hezky barevné a naaranžované zeleninové přílohy k obědu, ovocné poháry (klidně posypat i nějakými cereáliemi nebo kouskem nastrouhané čokolády). Když sami něco nejíme, tak to jednoduše nejíme a neděláme třeba nad špenátem obličeje. Děti to vidí a nechtějí to jíst už jen z principu, aniž by to třeba jen ochutnaly.

Jaké potraviny by se v jídelníčku u jednotlivých věkových kategorií neměly vůbec objevovat?

Skolak-svacina_viziva.jpgTato doporučení platí všeobecně pro všechny. Ať už pro děti, či dospělé. Snad jen s tím rozdílem, že čím starší dítě, tím benevolentnější můžeme být.
Uvedla bych jen ty nejčastější. Bílý cukr, bílá mouka, polotovary, sladkosti se ztuženým tukem, palmový olej, umělá barviva a aromata a samozřejmě káva a alkohol.
Pro děti na prvním stupni dbáme hlavně na pravidelný přísun bílkovin, vlákniny, ovoce a zeleniny. Dětem se stále ve velké míře vyvíjí mozek. Proto doplňujeme dostatečné množství nenasycených mastných kyselin. Ty se nacházejí například v ořechách, semenech a rybách. Pozor na překrmování. Děti v tomto věku procházejí růstovým útlumem. Nepotřebují proto velké množství jídla. Často v tomto věku vzniká základ pro dětskou obezitu.
Děti na druhém stupni přicházejí do období druhého růstového sputu a pohlavním vývojem. Množství jídla je proto vyšší. Děti více a intenzivněji sportují. Dbáme proto na přísun bílkovin, vápníku a fosforu. Zařazujeme proto častěji do jídelníčku mléčné výrobky (raději kysané), luštěniny, ryby a maso. U dívek je vzhledem k pohlavnímu vývoji vhodné zařadit dostatečné množství železa (např. z hovězího masa) a vitamínu B12 (ten se nachází hlavně v mase, vejcích a mléčných výrobcích)
U dětí na středních školách už se jídelníček neliší od jídelníčku dospělých. Dáme ale pozor na různé diety, které v tomto období mnoho mladých lidí drží. Pokud je potřeba upravit jídelníček, určitě se obraťte na odborníka na dětskou výživu. Většina diet, které lidé drží je totiž jednostranně zaměřená a může vést k trvalému a nevratnému poškození zdraví.


Bc. Martina Gavar

 

Konzultace s výživovým poradcem

Více informací

 

 

Další články magazínu

Magazín o hubnutí, zdravém životním stylu, zdraví a prevenci. V případě dotazů nás neváhejte kontaktovat. Rádi Vám poradíme. Také se můžete objednat na rozbor jídelníčku s osobní konzultaci.

Zkušenosti, rady a návody ...
#
Pozadí monitoru má vliv na pracovní nasazení i náladu. Koncentrujte se, motivujte se, relaxujte při pohledu na pracovní motivy, které jsme pro Vás připravili.
#
Nutriční hodnoty - tabulka ke stažení Zajímá Vás kolik konzumujete bílkovin, tuků, sacharidů a zda máte dostatek vlákniny?
#
Jak zmírnit bolest kloubů. Význam kolagenu, chondroitin a glukosamin sulfátu při prevenci artrózy, u seniorů, u osob těžce pracujících a sportovců.
#
Potřebujete zpevnit či vytvarovat postavu? Máte sedavé zaměstnání a chcete se protáhnout? Cvičení na míči zvládne opravdu každý.
#
Pokud se chystáte hubnout v letním období, využijte pestrost a možnosti, které nám příroda přináší. Čerstvé ovoce a zelenina jsou zdrojem vitamínů, minerálů,…
#
Spokojenost je brzda úspěchu. Ve zdraví nebo při hubnutí to platí dvojnásob! Jak si správně zvolit svůj cíl, aby Vám byl motivací.
#
Kolik pít v létě nebo v zimě? Co pít, kdy pít?  Pokud Vás zajímají tyto otázky, pak čtěte dále. Dozvíte se jak v aktuálním počasí správně pít. Pitný režim je…
#
Pozadí monitoru má vliv na pracovní nasazení i náladu. Koncentrujte se, motivujte se, relaxujte při pohledu na pracovní motivy, které jsme pro Vás připravili.
#
Která metoda hubnutí je nejefektivnější? Jelikož si vedeme detailní statistiky za posledních 10 let, dokážeme říci, jaké metody hubnutí se našim klientům…
#
Abychom si zajistili dostatek vitamínů a minerálů, musíme konzumovat tři až pětkrát více ovoce a zeleniny, než tomu bylo dříve. V opačném případě nám vzniká…

Mohlo by Vás zajímat

Zdravé recepty
Velmi kvalitní maso. Vyrostlé ve většině případů díky mateřskému mléku a čerstvé pastvě je proto velmi zdravé.
Teplá zeleninová večeře. Připravili jsme pro Vás bezmasý recept, chutný a rychlý.
Snídaně je základ dne. Vaječná omeleta je náročnější na naše trávení, proto doporučujeme nastartovat den kouskem ovoce a toto syté, bílkovinami nabité, jídlo…

Akce

Akce
Připravujeme...

Příběh

Inspirujte se příběhy našich klientů
#
Zhubla -10 kg