Výživa dětí

Jakých chyb se rodiče při přípravě svačin dopouštějí nejčastěji? Jak přimět dítě, aby jedlo zdravěji a kvalitněji? Jaké potraviny by se v jídelníčku u jednotlivých věkových kategorií neměly vůbec objevovat?

Jakých chyb se rodiče při přípravě svačin dopouštějí nejčastěji?

Nejčastější chybou je nedostatek ovoce a zeleniny. Především ovoce má veliký význam. Obsahuje cukry, které jsou velmi důležité pro mozek a tím i pro myšlení a soustředění. Často také děti dostávají nějaké pochutiny. Ty jsou ale vyráběny v převážné většině z bílého cukru. Bílý cukr má vysoký glykemický index. To znamená, že příliv energie je velmi rychlý a než vyšší koncentraci způsobuje hyperaktivitu a za krátkou dobu zase rychlý útlum. Totéž platí i u slazených nápojů.
Často také dostávají děti místo svačiny peníze. Tady nemáme šanci uhlídat, co si za ně koupí. Všichni jsme byli děti, tak je nám asi jasné, že jen ovoce a třeba pečivo to většinou nebude.
V neposlední řadě bych ještě uvedla margaríny. Ztužené rostlinné tuky jsou pro tělo hůře stravitelné a tělo pak musí vynaložit velké množství energie na jejich odbourání a už mu nezbývá dostatek na udržení mozku ve správné koncentraci. Pokud z nějakého důvodu nechtějí rodiče používat živočišné tuky, tak jsou výborné alternativy ve formě oříškových másel nebo třeba sezamové pasty tahini.

Jak přimět dítě, aby jedlo zdravěji a kvalitněji?

Rozhodně příkladem. Pokud uvidí u rodičů, že jí zdravě a budou k tomu odmala vedeny, tak jim to přijde naprosto normální. Nemůžeme ale očekávat, že sami budeme jíst nezdravě a děti nás nebudou napodobovat. Taky si myslím, že není dobrým řešením nutit za každou cenu. Málokdo jí všechno. Pomáhají hezky barevné a naaranžované zeleninové přílohy k obědu, ovocné poháry (klidně posypat i nějakými cereáliemi nebo kouskem nastrouhané čokolády). Když sami něco nejíme, tak to jednoduše nejíme a neděláme třeba nad špenátem obličeje. Děti to vidí a nechtějí to jíst už jen z principu, aniž by to třeba jen ochutnaly.

Jaké potraviny by se v jídelníčku u jednotlivých věkových kategorií neměly vůbec objevovat?

Skolak-svacina_viziva.jpgTato doporučení platí všeobecně pro všechny. Ať už pro děti, či dospělé. Snad jen s tím rozdílem, že čím starší dítě, tím benevolentnější můžeme být.
Uvedla bych jen ty nejčastější. Bílý cukr, bílá mouka, polotovary, sladkosti se ztuženým tukem, palmový olej, umělá barviva a aromata a samozřejmě káva a alkohol.
Pro děti na prvním stupni dbáme hlavně na pravidelný přísun bílkovin, vlákniny, ovoce a zeleniny. Dětem se stále ve velké míře vyvíjí mozek. Proto doplňujeme dostatečné množství nenasycených mastných kyselin. Ty se nacházejí například v ořechách, semenech a rybách. Pozor na překrmování. Děti v tomto věku procházejí růstovým útlumem. Nepotřebují proto velké množství jídla. Často v tomto věku vzniká základ pro dětskou obezitu.
Děti na druhém stupni přicházejí do období druhého růstového sputu a pohlavním vývojem. Množství jídla je proto vyšší. Děti více a intenzivněji sportují. Dbáme proto na přísun bílkovin, vápníku a fosforu. Zařazujeme proto častěji do jídelníčku mléčné výrobky (raději kysané), luštěniny, ryby a maso. U dívek je vzhledem k pohlavnímu vývoji vhodné zařadit dostatečné množství železa (např. z hovězího masa) a vitamínu B12 (ten se nachází hlavně v mase, vejcích a mléčných výrobcích)
U dětí na středních školách už se jídelníček neliší od jídelníčku dospělých. Dáme ale pozor na různé diety, které v tomto období mnoho mladých lidí drží. Pokud je potřeba upravit jídelníček, určitě se obraťte na odborníka na dětskou výživu. Většina diet, které lidé drží je totiž jednostranně zaměřená a může vést k trvalému a nevratnému poškození zdraví.


Bc. Martina Gavar

 

Konzultace s výživovým poradcem

Více informací

 

 

Další články magazínu

Magazín o hubnutí, zdravém životním stylu, zdraví a prevenci. V případě dotazů nás neváhejte kontaktovat. Rádi Vám poradíme. Také se můžete objednat na rozbor jídelníčku s osobní konzultaci.

Zkušenosti, rady a návody ...
#
Pozadí monitoru má vliv na pracovní nasazení i náladu. Koncentrujte se, motivujte se, relaxujte při pohledu na pracovní motivy, které jsme pro Vás připravili.
#
Nutriční hodnoty - tabulka ke stažení Zajímá Vás kolik konzumujete bílkovin, tuků, sacharidů a zda máte dostatek vlákniny?
#
Jak zmírnit bolest kloubů. Význam kolagenu, chondroitin a glukosamin sulfátu při prevenci artrózy, u seniorů, u osob těžce pracujících a sportovců.
#
Potřebujete zpevnit či vytvarovat postavu? Máte sedavé zaměstnání a chcete se protáhnout? Cvičení na míči zvládne opravdu každý.
#
Pokud se chystáte hubnout v letním období, využijte pestrost a možnosti, které nám příroda přináší. Čerstvé ovoce a zelenina jsou zdrojem vitamínů, minerálů,…
#
Spokojenost je brzda úspěchu. Ve zdraví nebo při hubnutí to platí dvojnásob! Jak si správně zvolit svůj cíl, aby Vám byl motivací.
#
Kolik pít v létě nebo v zimě? Co pít, kdy pít?  Pokud Vás zajímají tyto otázky, pak čtěte dále. Dozvíte se jak v aktuálním počasí správně pít. Pitný režim je…
#
Pozadí monitoru má vliv na pracovní nasazení i náladu. Koncentrujte se, motivujte se, relaxujte při pohledu na pracovní motivy, které jsme pro Vás připravili.
#
Která metoda hubnutí je nejefektivnější? Jelikož si vedeme detailní statistiky za posledních 10 let, dokážeme říci, jaké metody hubnutí se našim klientům…
#
Abychom si zajistili dostatek vitamínů a minerálů, musíme konzumovat tři až pětkrát více ovoce a zeleniny, než tomu bylo dříve. V opačném případě nám vzniká…

Mohlo by Vás zajímat

Zdravé recepty
Tofu jako rychlá snídaně nebo svačina, která zasytí díky vyššímu obsahu bílkovin. Vhodné zejména při hubnutí.
Pokud necháme červenou řepu grilovat déle, bude krásně křupavá. Vhodné jako večeře nebo zdravé mlsání.
Recept s krůtím masem. Doporučujeme ochucovat intuitivně. I zde platí méně je více.

Akce

Akce
Připravujeme...

Příběh

Inspirujte se příběhy našich klientů
#
Zhubla -28 kg