Hořčík

Nepodceňujte nedostatek hořčíku!
Zažili jste někdy noční křeče ve svalech? Ne, buďte rádi…

Pokud ano, s největší pravděpodobností trpíte nedostatkem hořčíku. Hořčík neboli magnezium (Mg) je pro správné fungování lidského těla naprosto zásadní a organismus se bez něj neobejde. Magnezium se podílí jako faktor na stovkách enzymatických reakcí, ale i přesto jej má většina lidí nedostatek.

Hořčík DDD muži = 350 mg / ženy = 300 mg

 

Nedostatek hořčíku – některé důsledky:

  • svalové křeče, křeče v lýtkách, záškuby, tiky v oku

  • únava, nespavost
  • bušení srdce
  • může vést např. k vysokému krevnímu tlaku, úzkostem a cukrovce
  • podrážděnost, napětí, přecitlivělost vůči hluku

Pozitivní vliv hořčíku na náš organismus:

  • snižuje míru únavy a vyčerpání,

  • udržuje dobrý stav kostí a zubů,

Klinických a vědeckých studií na téma hořčíku jsou stovky, podívejte se na některá schválená zdravotní tvrzení.

 

Schválená ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ:

  • Hořčík podporuje správnou činnost svalů

  • Hořčík napomáhá správné funkci nervové soustavy
  • Hořčík přispívá k elektrolytické rovnováze
  • Hořčík podporuje normální energetický metabolismus
  • Hořčík podílí se na syntéze bílkovin a dělení buněk
  • Hořčík podporuje psychiku a zmírňuje deprese
  • Hořčík snižuje podrážděnost a nervozitu
  • Hořčík podporuje správný účinek inzulinu
  • Hořčík zlepšuje využití kyslíku v buňkách
  • Hořčík zabraňuje vzniku ledvinových kamenů
  • Hořčík chrání organismus před nadbytečným vápníkem
  • Hořčík přispívá k udržení normálního stavu kostí a zubů
  • Hořčík snižuje míru únavy a vyčerpání
  • Hořčík přispívá k normální psychické činnosti

 

 

Hořčík podporuje správný účinek inzulinu. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30587761/

 

 

Hořčík ve stravě

Dospělí by měli přijímat cca 300-350 mg hořčíku za den.  V závislosti na dalších faktorek se může lišit!
 

Mezi hlavní zdroje hořčíku se řadí:

  • Avokádo
  • Banány
  • Cereálie – pšenice, oves a ječmen, pseudocereálie pohanka a quinoa
  • Luštěniny – čočka, fazole, cizrna, hrách, sója
  • Ořechy – zejména mandle, kešu a para ořechy
  • Semínka – lněné, dýňové a chia
  • Vysoký obsah hořčíku mají také některé minerální vody, ty ale obsahují také heptahydrát síranu hořečnatého, který se ze střeva omezeně vstřebává a váže na sebe vodu.
  • Zelená listová zelenina
  • Živočišné bílkoviny – kuřecí maso a hlavně různé druhy ryb

 

Proč máme nedostatek hořčíku? Když je ho všude „tolik“ …

  • Mezi nejčastější příčiny řadíme nedostatečný příjem hořčíku ve stravě vlivem jednostranného jídelníčku s nízkým obsahem (Mg).
  • Propad živin v ovoci a zelenině, který je průměrně - 85% viz. tabulka srovnávací studie
  • Nadměrná fyzická aktivita a následné nedoplňování vyšších potřeb (Mg)
  • Stres a psychická zátěž
  • Zdravotní problémy, které mají např. vliv na vstřebání hořčíku
  • Léky typu antacida, které mohou ovlivňovat účinnost vstřebávání např. minerálů

 

Nedostatek hořčíku lze také řešit podáváním vhodného doplňku.

K doplnění nedostatku hořčíku existuje několik možností, ne každý se v tom však orientuje.

Jaký hořčík si mám vybrat?

Základním kritériem pro výběr hořčíku je jeho vstřebatelnost. Nejlépe vstřebatelné jsou chelátové formy, za které si ale připlatíte. Dobře vstřebatelné jsou také organické formy. Co rozhodně nedoporučujeme jsou anorganické formy hořčíku, protože jsou pro tělo minimálně využitelné, a navíc mohou vyvolávat zdravotní a trávicí obtíže.

 

Vyhněte se těmto anorganickým formám hořčíku:

  • Hydroxid hořečnatý
  • Síran hořečnatý
  • Oxid hořečnatý (velmi často používaný)
  • Uhličitan hořečnatý

 

 

Nejlépe vstřebatelné formy hořčíku

  • Bisglycinát
  • Citrát
  • Glukonát
  • Malát
  • Orotát
  • Taurát
  • Treonát

 

Ideální doba na doplnění hořčíku je ráno po probuzení a večer před spaním.

 

Na co si dát pozor

Pokud doplňujeme hořčík a vápník, pak musíme myslet na jejich správný poměr. Samotný vápník může vést k nedostatku hořčíku, mnoho hořčíku pak zase zabraňuje vstřebávání vápníku.

 

 

Konzultace s výživovým poradcem

Více informací

 

 

Další články magazínu

Magazín o hubnutí, zdravém životním stylu, zdraví a prevenci. V případě dotazů nás neváhejte kontaktovat. Rádi Vám poradíme. Také se můžete objednat na rozbor jídelníčku s osobní konzultaci.

Zkušenosti, rady a návody ...
#
Dětí s nadváhou a obézních stále přibývá. Díky špatným stravovacím návykům a nadváze trpí právě děti často nemocemi dospělých.
#
Jakých chyb se rodiče při přípravě svačin dopouštějí nejčastěji? Jak přimět dítě, aby jedlo zdravěji a kvalitněji? Jaké potraviny by se v jídelníčku u…
#
Fyzická aktivita byla dříve naprosto přirozená každému člověku, nyní v přetechnizovaném světě, bychom neměli na fyzickou aktivitu zapomínat. Významně ovlivňuje…
#
Překyselení organismu je jedna z hlavních příčin vzniku nemocí.
#
V Ostravě Mariánských Horách v současné době vrcholí přípravy nových prostor.
#
Zdraví neznamená absenci nemoci. Být zdravý je víc, než nebýt nemocný. Být zdravý tedy znamená být fyzicky, duševně, sociálně i esteticky v pohodě.
#
Nedostatek živin ve stravě nepříznivě ovlivňuje naše zdraví. Věková hranice doživší se sice prodlužuje, ale pro spoustu lidí to právě znamená delší život s…
#
U každého sportovce i (ne)sportovce hraje významnou úlohu při regeneraci organismu právě výživa.
#
Jablko nebo hruška, aneb jak tvar postavy souvisí se zdravím? Tato jednoduchá typologie vyjadřuje, kde se nám ukládá nebezpečný tuk. Podle toho, zda jsme typ…
#
Zdravotní prevence a odbourávání stresu Vedlejší účinky stresu jsou hlavní příčinou zdravotních problémů a civilizačních onemocnění. Naučíme Vás, jak si můžete…

Mohlo by Vás zajímat

Zdravé recepty
Zeleniny není nikdy dost. Měla by být základem naší pestré stravy. Syrová zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky a obsahuje také důležitou vlákninu.
Netradiční kombinace.
Pokud máte rádi hřiby, připravili jsme pro Vás jeden recept: Houbový Kuba.

Akce

Akce
Připravujeme...

Příběh

Inspirujte se příběhy našich klientů
#
Přípravu na operaci jsem nepodcenil