Opomíjená super potravina = MÁK
MÁK = SKVĚLÝ ZDROJ VÁPNÍKU, BÍLKOVIN A VLÁKNINY…
Bílkoviny z máku poslouží jako základní stavební kámen pro naše tkáně a svaly. Vláknina potěší naše střeva a zdravé tuky prospějí našemu srdci a cévám.
Česká republika se řadí mezi největší producenty máku, většina jde však na vývoz do zahraničí.
Mák obsahuje:
Vysoké množství bílkovin (20%), málo sacharidů (22%) a dostatek zdravých tuků (47%), vlákninu (10%) a vysoký podíl vápníku 1400 mg / 100 g.
(pro zajímavost – mléko obsahuje 100 mg vápníku / 100 ml)
Využitelnost vápníku se snižuje s užitím cukru. V české kuchyni se setkáme nejčastěji s mákem „na sladko“, což je veliká škoda.
Další výhodou máku je, že pro naše trávení působí zásaditě.
Tato potravina je velmi podceňovaná. Její skvělé vlastnosti jí předurčují pro častější využití k přípravě jídel.
Makový olej
Semena máku obsahují 45-50 % oleje, který je dobře stravitelný s velkým podílem vitamínu E. Nedisponuje žádnými omamnými účinky. Olej je s mírnou vůni, až bez zápachu, jeho chuť je příjemná a vydrží déle, než jiné oleje, které dříve žluknou.
Využívá se k přípravě jídel, zvláčněni kůže, do koupele a také k průmyslovému použití.
Konzultace s výživovým poradcem
Více informací
Další články magazínu
Magazín o hubnutí, zdravém životním stylu, zdraví a prevenci. V případě dotazů nás neváhejte kontaktovat. Rádi Vám poradíme. Také se můžete objednat na rozbor jídelníčku s osobní konzultaci.