Tipy na grilování + recepty

Kdo by neměl rád sezónu grilování? Proto jsme pro Vás připravili pár tipů a receptů, které by Vám mohly přijít vhod.

Vybrali jsme pro Vás recepty na grilu vhodné pro režimu hubnutí i regeneraci.

Metody grilování

Grilování napřímo
Je grilování stejnou teplotou na celé ploše roštu. Plátky, které chceme grilovat, položíme přímo na rošt nebo lávový kámen. Grilujeme při otevřeném nebo uzavřeném víku grilu.
Vhodné pro: uzeniny, plátky kotlety, ryb, drůbeže, atd.


Grilování na alobalu

Vhodné pro malé kousky, které by mohli proklouznout roštem nebo pro přípravu marinovaných a tučných kousků masa. Mřížku přikryjeme alobalem a lehce nadzvedneme okraje, aby šťáva nevytekla.


Grilování v alobalu
Vhodné pro přípravu ryb, zeleniny, brambor a různých směsí, sýrů. Výhodné pro přípravu dietních pokrmů, bez nutnosti přidávat další tuk.
Jídlo pečlivě zabalíme do alobalu, aby byla zachycena veškerá šťáva. Grilujeme při zavřeném grilu.

 

Nepřímé grilování
Vhodné především pro plynové grily, kdy připravovaný pokrm položíme na jednu půlku grilu a hořák zapálíme pod druhou půlkou. Zdroj tepla je rozložen na celý obvod grilu a tím se pokrm ugriluje jak zvenčí, tak i zevnitř.
Vhodný především pro větší kousky, celou drůbež, pečeně. Výsledné maso bude mít lehce uzenou chuť. Ideální je nízký nebo střední plamen.


Rožnění
Vhodné především pro větší kousky mas, kuřat a malých pečínek. Maso nabodneme na grilovací rožeň a upevníme tak, aby se nikde nedotýkalo povrchu grilu. Z rožněm je důležité rovnoměrně otáčet.

Tip pro zdraví
Pokud chceme dodržet dietní režim, můžeme grilované pokrmy konzumovat se zeleninovou bez pečiva, brambor či jiné přílohy.
Rovněž je výhodný způsob grilování v alobalu. Šťáva, které je zachycena nestéká do ohně. Předejdeme tak, jejímu vznícení a uvolňování případných karcinogenních látek.

Steaky
Můžeme použít maso vepřové, hovězí, drůbeží i ryby.
Steaky nesolíme, respektive solíme až na konec, aby nám z masa nevytekla voda. Důležité je hlídat si rovnoměrnou teplotu a výšku masa.


Vepřové maso
Na grilování se nejvíce hodí krkovička. Naopak panenka příliš vhodná není. Rychle se vysušuje. Pokud ji chceme přeci jen použít, tak na steaky málo nebo středně propečené.


Drůbež
Pokud grilujeme části drůbeže i s kostmi, pak zvolíme způsob nepřímého grilování po dobu cca 30 minut. Drůbeží maso bez kosti grilujeme nejlépe na přímé teplotě 8 – 12 minut.
Obecně platí, že je maso hotové, pokud z něj odtéká čirá šťáva. V celém průběhu grilování je dobré otáčet drůbež jen jednou v polovině grilovací doby.


Zelenina
Ke grilování se dá použít téměř veškerá zelenina. Připravujeme ji neloupanou, a pokud nám slupka vadí, tak ji z grilu vložíme do sáčku, kde se zapaří a půjde poté velice dobře oloupat. Nejvhodnější na gril jsou papriky, cuketa, lilek, česnek, brambory, cibule. Můžeme použít samozřejmě i zeleninu jako například rajčata, ale grilujeme je v alobalu, aby šťáva nevytékala.
Teplota vhodná na grilování zeleniny je okolo 200°C.
I zeleninu je vhodnější kořenit až po ugrilování.
Zeleninu je potřeba při grilování hlídat, protože bývá velice rychle hotová.


Ovoce
Grilovat se dá téměř vše. Trochu nezvyklé se někomu může zdát ovoce, ale i tak se může stát skvělou tečkou na konci Vaší grilovací párty.
Ovoce vhodné na grilování je především ananas, banán, jahody, jablka, papája, hrušky, popř. špízy z více druhů ovoce.

Pokud bychom chtěli ovoce grilovat v alobalu, pak můžeme použít i broskve, nektarinky, švestky a další. Dochutit můžeme trochou medu či skořice. Cukr není vhodný, protože se velice rychle připaluje. Po ugrilování můžeme podávat ještě teplé s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Na grilování nejsou vhodné bobuloviny.

Tip na konec
Pečící rošt zakrýváme maximálně ze 70%, aby se mohla teplota rovnoměrně rozkládat po celém objemu grilu.


Recepty na grilu zde

Grilování a jiné dobroty
#
Grilování se u většiny lidí neobejde bez ryb. Co takhle vyzkoušet sumce na rozmarýnu a tymiánu?
#
Velmi oblíbené jídlo, zejména v době letní sezóny grilování. Mimo sezónu lze péct v troubě. Zpestřete si hubnutí grilovaným špízem.
#
Klasické jídlo pro letní období. Grilovaná ryba je výborná s kouskem celozrnného pečiva.

 

Konzultace s výživovým poradcem

Více informací

 

 

Další články magazínu

Magazín o hubnutí, zdravém životním stylu, zdraví a prevenci. V případě dotazů nás neváhejte kontaktovat. Rádi Vám poradíme. Také se můžete objednat na rozbor jídelníčku s osobní konzultaci.

Zkušenosti, rady a návody ...
#
Jablko nebo hruška, aneb jak tvar postavy souvisí se zdravím? Tato jednoduchá typologie vyjadřuje, kde se nám ukládá nebezpečný tuk. Podle toho, zda jsme typ…
#
Zdravotní prevence a odbourávání stresu Vedlejší účinky stresu jsou hlavní příčinou zdravotních problémů a civilizačních onemocnění. Naučíme Vás, jak si můžete…
#
Pozadí monitoru má vliv na pracovní nasazení i náladu. Koncentrujte se, motivujte se, relaxujte při pohledu na pracovní motivy, které jsme pro Vás připravili.
#
Nutriční hodnoty - tabulka ke stažení Zajímá Vás kolik konzumujete bílkovin, tuků, sacharidů a zda máte dostatek vlákniny?
#
Jak zmírnit bolest kloubů. Význam kolagenu, chondroitin a glukosamin sulfátu při prevenci artrózy, u seniorů, u osob těžce pracujících a sportovců.
#
Potřebujete zpevnit či vytvarovat postavu? Máte sedavé zaměstnání a chcete se protáhnout? Cvičení na míči zvládne opravdu každý.
#
Pokud se chystáte hubnout v letním období, využijte pestrost a možnosti, které nám příroda přináší. Čerstvé ovoce a zelenina jsou zdrojem vitamínů, minerálů,…
#
Spokojenost je brzda úspěchu. Ve zdraví nebo při hubnutí to platí dvojnásob! Jak si správně zvolit svůj cíl, aby Vám byl motivací.
#
Kolik pít v létě nebo v zimě? Co pít, kdy pít?  Pokud Vás zajímají tyto otázky, pak čtěte dále. Dozvíte se jak v aktuálním počasí správně pít. Pitný režim je…
#
Pozadí monitoru má vliv na pracovní nasazení i náladu. Koncentrujte se, motivujte se, relaxujte při pohledu na pracovní motivy, které jsme pro Vás připravili.

Mohlo by Vás zajímat

Zdravé recepty
Kuře a těstoviny jsou klasickou kombinací, kterou nikoho neurazíte. Navíc můžeme jíst teplé i studené.
Šmakoun je vaječný bílek. Smažený v hrašce se dá relativně považovat za dietní jídlo. (hraška nenasaje tolik tuku, jako trojobal a navíc můžeme vytlačit…
Bezmasý oběd ze sójou. Chutně, levně, rychle...

Akce

Akce
Připravujeme...

Příběh

Inspirujte se příběhy našich klientů
#
Zhubla -41,5 kg