Tipy na grilování + recepty

Kdo by neměl rád sezónu grilování? Proto jsme pro Vás připravili pár tipů a receptů, které by Vám mohly přijít vhod.

Vybrali jsme pro Vás recepty na grilu vhodné pro režimu hubnutí i regeneraci.

Metody grilování

Grilování napřímo
Je grilování stejnou teplotou na celé ploše roštu. Plátky, které chceme grilovat, položíme přímo na rošt nebo lávový kámen. Grilujeme při otevřeném nebo uzavřeném víku grilu.
Vhodné pro: uzeniny, plátky kotlety, ryb, drůbeže, atd.


Grilování na alobalu

Vhodné pro malé kousky, které by mohli proklouznout roštem nebo pro přípravu marinovaných a tučných kousků masa. Mřížku přikryjeme alobalem a lehce nadzvedneme okraje, aby šťáva nevytekla.


Grilování v alobalu
Vhodné pro přípravu ryb, zeleniny, brambor a různých směsí, sýrů. Výhodné pro přípravu dietních pokrmů, bez nutnosti přidávat další tuk.
Jídlo pečlivě zabalíme do alobalu, aby byla zachycena veškerá šťáva. Grilujeme při zavřeném grilu.

 

Nepřímé grilování
Vhodné především pro plynové grily, kdy připravovaný pokrm položíme na jednu půlku grilu a hořák zapálíme pod druhou půlkou. Zdroj tepla je rozložen na celý obvod grilu a tím se pokrm ugriluje jak zvenčí, tak i zevnitř.
Vhodný především pro větší kousky, celou drůbež, pečeně. Výsledné maso bude mít lehce uzenou chuť. Ideální je nízký nebo střední plamen.


Rožnění
Vhodné především pro větší kousky mas, kuřat a malých pečínek. Maso nabodneme na grilovací rožeň a upevníme tak, aby se nikde nedotýkalo povrchu grilu. Z rožněm je důležité rovnoměrně otáčet.

Tip pro zdraví
Pokud chceme dodržet dietní režim, můžeme grilované pokrmy konzumovat se zeleninovou bez pečiva, brambor či jiné přílohy.
Rovněž je výhodný způsob grilování v alobalu. Šťáva, které je zachycena nestéká do ohně. Předejdeme tak, jejímu vznícení a uvolňování případných karcinogenních látek.

Steaky
Můžeme použít maso vepřové, hovězí, drůbeží i ryby.
Steaky nesolíme, respektive solíme až na konec, aby nám z masa nevytekla voda. Důležité je hlídat si rovnoměrnou teplotu a výšku masa.


Vepřové maso
Na grilování se nejvíce hodí krkovička. Naopak panenka příliš vhodná není. Rychle se vysušuje. Pokud ji chceme přeci jen použít, tak na steaky málo nebo středně propečené.


Drůbež
Pokud grilujeme části drůbeže i s kostmi, pak zvolíme způsob nepřímého grilování po dobu cca 30 minut. Drůbeží maso bez kosti grilujeme nejlépe na přímé teplotě 8 – 12 minut.
Obecně platí, že je maso hotové, pokud z něj odtéká čirá šťáva. V celém průběhu grilování je dobré otáčet drůbež jen jednou v polovině grilovací doby.


Zelenina
Ke grilování se dá použít téměř veškerá zelenina. Připravujeme ji neloupanou, a pokud nám slupka vadí, tak ji z grilu vložíme do sáčku, kde se zapaří a půjde poté velice dobře oloupat. Nejvhodnější na gril jsou papriky, cuketa, lilek, česnek, brambory, cibule. Můžeme použít samozřejmě i zeleninu jako například rajčata, ale grilujeme je v alobalu, aby šťáva nevytékala.
Teplota vhodná na grilování zeleniny je okolo 200°C.
I zeleninu je vhodnější kořenit až po ugrilování.
Zeleninu je potřeba při grilování hlídat, protože bývá velice rychle hotová.


Ovoce
Grilovat se dá téměř vše. Trochu nezvyklé se někomu může zdát ovoce, ale i tak se může stát skvělou tečkou na konci Vaší grilovací párty.
Ovoce vhodné na grilování je především ananas, banán, jahody, jablka, papája, hrušky, popř. špízy z více druhů ovoce.

Pokud bychom chtěli ovoce grilovat v alobalu, pak můžeme použít i broskve, nektarinky, švestky a další. Dochutit můžeme trochou medu či skořice. Cukr není vhodný, protože se velice rychle připaluje. Po ugrilování můžeme podávat ještě teplé s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Na grilování nejsou vhodné bobuloviny.

Tip na konec
Pečící rošt zakrýváme maximálně ze 70%, aby se mohla teplota rovnoměrně rozkládat po celém objemu grilu.


Recepty na grilu zde

Grilování a jiné dobroty
#
Grilovaný Pepa s Hermelínem Figura je dobrá volba.
#
Je libo grilovanou cuketu nebo zeleninu?
#
Klasické jídlo pro letní období. Grilovaná ryba je výborná s kouskem celozrnného pečiva.

 

Konzultace s výživovým poradcem

Více informací

 

 

Další články magazínu

Magazín o hubnutí, zdravém životním stylu, zdraví a prevenci. V případě dotazů nás neváhejte kontaktovat. Rádi Vám poradíme. Také se můžete objednat na rozbor jídelníčku s osobní konzultaci.

Zkušenosti, rady a návody ...
#
Netradiční článek o aktivitách v přírodě … Chodíte rádi do přírody? Máte rádi procházky v lese, kolem řeky nebo jen tak přes louku?
#
Připravili jsme pro Vás řadu receptů nejen na hubnutí. V letním období můžeme využívat rozmanitost přírody, kdy ovoce i zelenina jsou krásně barevné a navíc…
#
Dětí s nadváhou a obézních stále přibývá. Díky špatným stravovacím návykům a nadváze trpí právě děti často nemocemi dospělých.
#
Jakých chyb se rodiče při přípravě svačin dopouštějí nejčastěji? Jak přimět dítě, aby jedlo zdravěji a kvalitněji? Jaké potraviny by se v jídelníčku u…
#
Fyzická aktivita byla dříve naprosto přirozená každému člověku, nyní v přetechnizovaném světě, bychom neměli na fyzickou aktivitu zapomínat. Významně ovlivňuje…
#
Překyselení organismu je jedna z hlavních příčin vzniku nemocí.
#
V Ostravě Mariánských Horách v současné době vrcholí přípravy nových prostor.
#
Zdraví neznamená absenci nemoci. Být zdravý je víc, než nebýt nemocný. Být zdravý tedy znamená být fyzicky, duševně, sociálně i esteticky v pohodě.
#
Nedostatek živin ve stravě nepříznivě ovlivňuje naše zdraví. Věková hranice doživší se sice prodlužuje, ale pro spoustu lidí to právě znamená delší život s…
#
U každého sportovce i (ne)sportovce hraje významnou úlohu při regeneraci organismu právě výživa.

Mohlo by Vás zajímat

Zdravé recepty
Recept na hubnutí ze série bezmasých jídel.
Kapr je velmi oblíbená a dostupná ryba. Ochutnejte kapří špíz.
Tip na hlavní jídlo pro nadšence pestrých chutí.

Akce

Akce
Připravujeme...

Příběh

Inspirujte se příběhy našich klientů
#
Operace srdce příprava a regenerace