Tipy na grilování + recepty

Kdo by neměl rád sezónu grilování? Proto jsme pro Vás připravili pár tipů a receptů, které by Vám mohly přijít vhod.

Vybrali jsme pro Vás recepty na grilu vhodné pro režimu hubnutí i regeneraci.

Metody grilování

Grilování napřímo
Je grilování stejnou teplotou na celé ploše roštu. Plátky, které chceme grilovat, položíme přímo na rošt nebo lávový kámen. Grilujeme při otevřeném nebo uzavřeném víku grilu.
Vhodné pro: uzeniny, plátky kotlety, ryb, drůbeže, atd.


Grilování na alobalu

Vhodné pro malé kousky, které by mohli proklouznout roštem nebo pro přípravu marinovaných a tučných kousků masa. Mřížku přikryjeme alobalem a lehce nadzvedneme okraje, aby šťáva nevytekla.


Grilování v alobalu
Vhodné pro přípravu ryb, zeleniny, brambor a různých směsí, sýrů. Výhodné pro přípravu dietních pokrmů, bez nutnosti přidávat další tuk.
Jídlo pečlivě zabalíme do alobalu, aby byla zachycena veškerá šťáva. Grilujeme při zavřeném grilu.

 

Nepřímé grilování
Vhodné především pro plynové grily, kdy připravovaný pokrm položíme na jednu půlku grilu a hořák zapálíme pod druhou půlkou. Zdroj tepla je rozložen na celý obvod grilu a tím se pokrm ugriluje jak zvenčí, tak i zevnitř.
Vhodný především pro větší kousky, celou drůbež, pečeně. Výsledné maso bude mít lehce uzenou chuť. Ideální je nízký nebo střední plamen.


Rožnění
Vhodné především pro větší kousky mas, kuřat a malých pečínek. Maso nabodneme na grilovací rožeň a upevníme tak, aby se nikde nedotýkalo povrchu grilu. Z rožněm je důležité rovnoměrně otáčet.

Tip pro zdraví
Pokud chceme dodržet dietní režim, můžeme grilované pokrmy konzumovat se zeleninovou bez pečiva, brambor či jiné přílohy.
Rovněž je výhodný způsob grilování v alobalu. Šťáva, které je zachycena nestéká do ohně. Předejdeme tak, jejímu vznícení a uvolňování případných karcinogenních látek.

Steaky
Můžeme použít maso vepřové, hovězí, drůbeží i ryby.
Steaky nesolíme, respektive solíme až na konec, aby nám z masa nevytekla voda. Důležité je hlídat si rovnoměrnou teplotu a výšku masa.


Vepřové maso
Na grilování se nejvíce hodí krkovička. Naopak panenka příliš vhodná není. Rychle se vysušuje. Pokud ji chceme přeci jen použít, tak na steaky málo nebo středně propečené.


Drůbež
Pokud grilujeme části drůbeže i s kostmi, pak zvolíme způsob nepřímého grilování po dobu cca 30 minut. Drůbeží maso bez kosti grilujeme nejlépe na přímé teplotě 8 – 12 minut.
Obecně platí, že je maso hotové, pokud z něj odtéká čirá šťáva. V celém průběhu grilování je dobré otáčet drůbež jen jednou v polovině grilovací doby.


Zelenina
Ke grilování se dá použít téměř veškerá zelenina. Připravujeme ji neloupanou, a pokud nám slupka vadí, tak ji z grilu vložíme do sáčku, kde se zapaří a půjde poté velice dobře oloupat. Nejvhodnější na gril jsou papriky, cuketa, lilek, česnek, brambory, cibule. Můžeme použít samozřejmě i zeleninu jako například rajčata, ale grilujeme je v alobalu, aby šťáva nevytékala.
Teplota vhodná na grilování zeleniny je okolo 200°C.
I zeleninu je vhodnější kořenit až po ugrilování.
Zeleninu je potřeba při grilování hlídat, protože bývá velice rychle hotová.


Ovoce
Grilovat se dá téměř vše. Trochu nezvyklé se někomu může zdát ovoce, ale i tak se může stát skvělou tečkou na konci Vaší grilovací párty.
Ovoce vhodné na grilování je především ananas, banán, jahody, jablka, papája, hrušky, popř. špízy z více druhů ovoce.

Pokud bychom chtěli ovoce grilovat v alobalu, pak můžeme použít i broskve, nektarinky, švestky a další. Dochutit můžeme trochou medu či skořice. Cukr není vhodný, protože se velice rychle připaluje. Po ugrilování můžeme podávat ještě teplé s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Na grilování nejsou vhodné bobuloviny.

Tip na konec
Pečící rošt zakrýváme maximálně ze 70%, aby se mohla teplota rovnoměrně rozkládat po celém objemu grilu.


Recepty na grilu zde

Grilování a jiné dobroty
#
Klasické jídlo pro letní období. Grilovaná ryba je výborná s kouskem celozrnného pečiva.
#
Na řízky si můžeme připravit sezamové i dýňová semínka. Fantazii se meze nekladou.
#
Pokud necháme červenou řepu grilovat déle, bude krásně křupavá. Vhodné jako večeře nebo zdravé mlsání.

 

Konzultace s výživovým poradcem

Více informací

 

 

Další články magazínu

Magazín o hubnutí, zdravém životním stylu, zdraví a prevenci. V případě dotazů nás neváhejte kontaktovat. Rádi Vám poradíme. Také se můžete objednat na rozbor jídelníčku s osobní konzultaci.

Zkušenosti, rady a návody ...
#
Záznam vysílání DVTV s viroložkou Hanou Zelenou nejen o Koronaviru
#
Colostrum, kolostrum nebo mlezivo je geniálním produktem přírody. Tento sekret mléčné žlázy vzniká před porodem a je základním faktorem u savců, který ovlivňuje…
#
Pokud Vás nikdo nekritizuje, pak to teprve přijde. Kritici nám prokazují tu nejlepší službu. Zocelují nás!
#
Hledáte vhodný cvik ke svému věku či zdravotnímu omezení? Inspirujte se instruktážními videi, kde se naučíte, jak můžete vytvářet pohyb či zpevnit svaly.…
#
Čas od času udělá každý drobnou dietní chybičku. Chcete vědět, jak hřešit tak, aby tyto drobné chybičky neovlivnily Vaše výsledky? Je to jednoduché, když se…
#
Ve školách si děti opět mohou koupit např. bagetu. Někdo vyhlášku uvítal, jiný odsoudil. My jsme však přesvědčeni, že vše začíná výchovou a vedením ke zdravému…
#
Pravidla zdravého hubnutí jsou velmi aktuální témata dnešní doby. Proto se v tomto článku budeme zabývat tím, co hubnutí přináší, ale jakých chyb se lidé při…
#
Nedostatek vlákniny ve stravě a špatné stravovací návyky jsou jedním z faktorů zvyšujících riziko vzniku rakoviny.
#
Zhubněte svaly, tuky si nechte na horší časy… Prověřené rady, které Vás zaručeně dovedou k jo-jo efektu. Vybral jsem 7 nejlepších rad jak zhubnout a opět…
#
Rostlina používaná k léčení již tisíce let. Za napoleonských válek využívaná k hojení ran. V době našich babiček používaná k prevenci rakoviny a na léčbu…
#
Kdo by neměl rád sezónu grilování? Proto jsme pro Vás připravili pár tipů a receptů, které by Vám mohly přijít vhod.
#
Máte rádi kávu? Kolik šálků za den vypijete? Je pro nás prospěšná nebo nám škodí? Kde ještě se můžeme setkat s kofeinem a jaké má účinky na lidské zdraví?
#
Rovnováha mezi kyselinami a zásadami = klíč ke zdraví Acidobazická rovnováha vyjadřuje poměr mezi kyselinami a zásaditými minerály v našem organismu. Udává se v…
#
Vybrali jsme pro Vás 5 tipů, jak v letním období zhubnout. Dozvíte se jak zvládnout dovolenou, grilování, návštěvy, co jíst v létě a nepřibrat.
#
MÁK = SKVĚLÝ ZDROJ VÁPNÍKU, BÍLKOVIN A VLÁKNINY… Bílkoviny z máku poslouží jako základní stavební kámen pro naše tkáně a svaly. Vláknina potěší naše střeva a…
#
Každých 10 let se náš organismus zanáší jedním až půldruhým kilogramem toxických látek!
#
Hodně štěstí při hubnutí, pevné zdraví a osobní pohody v novém roce Vám přejí Jiří Gavar  výživový poradce a MUDr. Iva Macháčková - celostní medicína.
#
Mnoho lidí usiluje o změnu, často jim však předsevzetí nevydrží déle než 14 dní, pojďme se podívat proč.
#
Kořen pampelišky je podle kanadských vědců silnější než chemoterapie. Vědci zjistili, že kořen pampelišky dokáže usmrtit rakovinné buňky bez toho, aby poškodil…

Mohlo by Vás zajímat

Zdravé recepty
Kvašenou zeleninu, nebo jinak "Pickles", můžeme směle zařadit do kategorie super potravin. Velmi jednoduše si ji vytvoříme sami doma. Můžeme využít jako přílohu…
Ryby jsou prospěšné pro naše srdce a cévy díky nenasyceným mastným kyselinám Omega 3. Zařaďte je do svého jídelníčku, alespoň 2x týdně.
Teplá dietní večeře na hubnutí je bez přílohy. V regeneraci, nebo když potřebujeme doplnit energii, můžeme i vařené brambory ve šlupce.

Akce

Akce
Připravujeme...

Příběh

Inspirujte se příběhy našich klientů
#
Zhubla -41,5 kg